Lauma häviäjiä, ei yhtään voittajaa

Mikä saa ihmiset kiusaamaan muita?
Onko kiusaamisessa tarkoitus luoda laumajärjestys?
Onko kiusaamistilanteessa voittajia ja häviäjiä?

Kiusaaminen. 
Olen itsekin ollut kiusattu ja varmasti moni muukin. Niin on kiusaajiakin. Jotkut ovat saattaneet olla molemmissa rooleissa elämänsä aikana. Mikä saa ihmiset kiusaamaan toisia ihmisiä? Johtuuko se siitä, ettei kiusaaja pidä kiusaamisen kohteestaan? Kokeeko kiusaaja kohteensa uhkaksi? Onko kiusattu erilainen, mihin kiusaaja on tottunut? Onko kiusatussa jotain sellaista, mitä kiusaaja kadehtii? Vai onko kiusaamisessa kyse luoda jonkinlainen laumajärjestys? Onko tarkoitus katsoa, kuka on auktoriteetiltaan suurempi ja kuka kuuluu lauman alempaan kastiin? Oli miten oli, kiusaaminen ei ole oikein. Ei näin henkilökohtaisesti kokeneena voi sanoa mitään hyvää kiusattuna olemisesta. Ne arvet on ja pysyy. 

Mutta onko kiusaamistilanteessa kukaan voitolla? Edes kiusaaja? Näitä kiusaamisen syitä miettiessäni väitän, että ei ole. Oli syy mikä tahansa, niin en löydä tilanteesta voittajia. Pelkästään häviäjiä. Vaikka kiusaajalla olisi siinä tilanteessa voittajafiilis, ei loppupeleissä kiusaaja voita yhtään mitään. Päinvastoin. Olen kuullut monien entisten kiusaajien sanovan, kuinka ovat aikuisina katuneet sitä, kun tuli koulumaailmassa kiusattua jotakuta. En pysty edes kuvittelemaan sitä häpeän ja katumuksen määrää. Kuinka siinä tilanteessa, kun kiusaamisesta on useampia vuosia, pystyisi enää pyytämään kiusaamisen kohteeltaan anteeksi? Saattaa olla tilanne, ettei anteeksi pysty edes pyytämään, vaikka kuinka haluaisi. On liian myöhäistä. Jos on mahdollisuus pyytää anteeksi, niin aina voi yrittää. Mutta kiusaajan ei kannata luottaa siihen, että anteeksi välttämättä saisi. Eikä ainakaan kiusaajan kannata tuudittautua siihen, että kiusattu olisi unohtanut. Ei todellakaan. 

On toki niitäkin ihmisiä, jotka eivät välitä ja saattavat vielä aikuisenakin jatkaa kiusaamista. Vain kohde on saattanut muuttua. Monesti kuitenkin kiusaaja on heikko, vaikka muulta näyttäisi. Aika usein kiusaaja tarvitsee taustatuekseen lauman, joka pitää hänen vahvan statusta yllään. Mutta mitä jos lauma lähtee pois? Kiusaaja on aika toivoton. Ja vaikka kiusaaja ei tarvitsisi laumaa tuekseen, silti kiusaajassa on jotain, mitä hän pyrkii piilottamaan sisälleen. Vaikka ei itse tiedostaisi, mitä se saattaisi olla. Yleensä se on jotain, mitä ei itse ole saanut taikka mitä ei pysty itsessään hyväksymään. Kyse voi olla myös jostain traumaattisesta tapahtumasta, mitä itse on kokenut. Joten kysynpä uudestaan: Onko kiusaamistilanteessa voittajia? Ei ole. 


Kommentit

Suositut tekstit