Uusi vuosi, uudet kujeet

Mitä hyötyä on uudenvuodenlupauksista?
Onko uusi vuosi uuden alku?

Uusi vuosi, uudet kujeet. Näin on tapana sanoa. Välillä mietin, että mitä eroa siinä on edelliseen vuoteen verrattuna. Vuosi muuttuu numeroina, joten sekö kertoo sen, että vuoden täytyy olla erilainen kuin edellisen vuoden? Ihminen on jotenkin hassu mieleltään. Meitä on niin helppo huijata ajattelemaan, että vuosiluvun numeron muuttuminen tekee meidän elämästä täysin erilaista. Silloin kaikki on mahdollista ja voimme helpommin tehdä tulevaisuuden suunnitelmia sekä elämäntaparemontteja. Ja ne uudenvuodenlupaukset sekä tipattomat/lihattomat tammikuut ja rantakuntoon-projektit. Itse en ole koskaan tehnyt mitään uudenvuodenlupauksia, kun en koe niitä tarpeelliseksi. Kyllähän minä unelmoin ja teen erilaisia elämäntapamuutoksia, mutta en tee niistä uudenvuoden lupauksia, vaan teen ne silloin kun koen ne välttämättömiksi. Oli sitten uusivuosi eli ei. Olen miettinyt, että kuinka moni on oikeasti toteuttanut tekemänsä lupaukset. Itse olen vain kuullut näitä lupauksia, mutta en sitä, onko ne toteutunut.

Onko uusi vuosi uuden elämän alku? Voihan sen niinkin ajatella, mutta eikö sitä voisi ajatella niinkin, että jokainen päivä voisi olla uuden elämän alku? Tarviiko siihen sisällyttää uusi numero vuosilukuun? Kuuluuko uusi elämä aloittaa esim. krapulassa sohvalla maaten uudenvuoden pippaloiden jälkeen? Tarvitseeko välttämättä lupauksista tehdä valtavia numeroita ja spektaakkeleita, jotka eivät sitten välttämättä toteudukkaan?

Kuuluuko uudenvuodenlupauksia tehdä, koska se on perinne? Yritin selvittää netistä alkuperää uudenvuodenlupauksille, mutta mistään en saanut tietooni, mistä kyseinen perinne on tullut. Mistä on tullut se ajatus, että nimenomaan uuden vuoden alussa pitäisi tehdä jokin lupaus, jonka aikoo toteuttaa elämänsä muuttamiseksi? Miksei lupausta voisi tehdä esim. juhannuksena taikka ihan vaan minkä tahansa kuukauden tavallisena tiistaipäivänä? Jos ajattelee lupauksien tekemisen vain perinteenä, niin kuinka iso mahdollisuus niillä on toteutua? Jos ihminen ei ole valmis tekemään päätöksiä tai lupauksia muulloin kuin vain uutenavuotena, onko hän ollenkaan valmis lupausten toteuttamiseen sekä muutoksiin elämässään? Toki kärjistän aika paljon nyt, mutta toisaalta ehkä tuossa on jotain perääkin. Rantakuntoon halutessaan, niin eikös se kannattaisi aloittaa vaikka heti syksyllä jos esim. edellisenä kesänä et ollutkaan ihan sellaisessa kunnossa kuin olisit halunnut. Tai aloittaisi kyseisen projektin heti, kunhan vain tekee itselleen ensin selvän tavoitteen, mihin haluaa pyrkiä sekä suunnitelman, miten siihen tavoitteeseen voisi päästä. Kuullostaa ehkä helpolta näin kun ajattelee, mutta se vaatii päättäväisyyttä, motivaatiota sekä suurta työpanosta. Ei pelkkä lupaus vie mihinkään vaan se, kuinka paljon näet vaivaa lupauksen toteuttamiseen.

Kommentit

Suositut tekstit