Kun luovuus on kadoksissa

Voiko luovuus kadota?
Miten pystymme säilyttämään luovuuden?
Voiko luovutta synnyttää väkisin?

Itselläni on ollut ajanjakso, jolloin musiikin tekeminen oli todella vaikeaa. Ei vaan syntynyt mitään ja takki oli täysin tyhjä. Pari kokeilua oli, mutta se loppui melkein heti kun alkoikin. Tätä kesti melkein kaksi vuotta. Kadotin luovuuteni läheisen kuoleman jälkeen ja ajattelin, että saanko sitä enää koskaan takaisin. Luovuuteni musiikin suhteen meni totaaliseen lukkoon. Tietenkin musiikin tilalle tuli muuta luovaa, kun musiikin teko ei onnistunut, mutta olihan se itselle kova pala. Musiikki kun on ollut aina minulle kovin tärkeä osa elämääni. Nyt olen kuitenkin onnellisessa tilanteessa, koska löysin lukkoon avaimen. Musiikkia syntyy ihan kuin päässäni olisi varasto ääriänsä myöden täynnä tekemättömiä biisiä monien vuosien takaa. Ette uskokkaan, miten ihana tunne se on, kun lopulta saa sen kaiken ulos! 

Olen aina miettinyt ihmisiä, joiden ammattina on biisien synnyttäminen. Miten he pystyvät vuodesta toiseen säilyttämään luovuuden ja saamaan biisiä aikaiseksi elämäntilanteista huolimatta? Onko se jo niin automaattista, ettei luovuus kaipaa paljon houkuttelua näkyväksi vai onko heillä oikeasti hankalaa saada uutta aikaan? Itse jotenkin kuvittelisin, että kaikilla luovilla aloilla työskentelevillä on joskus taantumavaiheita. Itselle kun luovuus ei ole mikään pilleri, joka otetaan kun halutaan olla luova. Se on kuin metsästystä, johon pyritään käyttämään kaikki keinot saadakseen saaliinsa; houkuttelua, syöttejä, huomion kääntämistä pois kohteesta, maanittelua jne. Siltikään et voi olla varma, saatko saaliin kiinni heti, monien vuosien päästä vai koskaan.   

Voiko luovuutta kuitenkaan synnyttää väkisin? Varmaan riippuu ihmisestä. Omalta kohdaltani voin kuitenkin sanoa, että ei. Vaikka pystyisikin, niin ei siitä voi syntyä kovin hyvää materiaalia. Itselle kaikenlainen luovuus on tunteiden purkamista ja ilman tunnetta, minusta ei ainakaan saa mitään järkevää irti. Olen kyllä joskus kokeillut, mutta ei siitä ole koskaan tullut mitään. Joskus minun tarvitsee koota metsässeura ja ryhtyä saalistukseen, mutta joskus minulla on FLOW-asetus päällä ja luovuus suoltaa ulos minusta mitä hienoimpia asioita!   

Kommentit

Suositut tekstit