Epävarmuus voimavarana

Mitä epävarmuus antaa ihmiselle?
Saako epävarmuudesta voimaa tekemiselle?
Onko epävarma ihminen arka?

En oikein tiedä, miten kuvailisin itsessäni epävarmuutta. Se on asia, joka pompahtaa välillä esille. Niin kuin vieteriklovni laatikosta. Se pysyy siellä laatikossa, kunnes yhtäkkiä tajuan olevani epävarma. Joskus se liittyy tekemiseeni ja joskus kokonaan itseeni. Hyväksytäänkö minut tällaisena vai olisiko minun parempi olla täysin erilainen? Onko minun tekemäni musiikki oikeanlaista ja kannattaako sitä edes kuunteluttaa kenellekkään tai jakaa tekstejäni maailmalle? Mistä epävarmuus kumpuaa? Monikaan lapsena meistä ei ole epävarma ja teemme juuri sitä, mitä meitä huvittaa ilman ajatusta siitä, että pystynkö tai voinko näin toimia. Mikä muuttuu iän myötä? Omalla kohdallani varmasti on vaikuttanut kiusaaminen ja tekemisieni arvosteleminen plus siihen erityisherkkyys päälle. Kaikilla on varmasti omat syynsä.

Voiko epävarmuus antaa meille jotain? Minulle joskus. Kun epävarmuus iskee, alan taistella pääni sisällä. Epävarmuus sanoo, ettet voi näin tehdä, niin silloin joku sisälläni huutaa: 

                                       "VARMASTI VOIN! Minä vielä näytän!"

Silloin alan apinanraivolla yrittämään ja monesti se vielä jotenkin onnistuu. Voiko siis epävarmuus olla jonkinlainen eteenpäinvievä voima, jolla saamme hommat aikaiseksi? Näin ei välttämättä kaikilla ole ja epävarmuus saa voimat hupenemaan ja osan ihmisistä juoksemaan karkuun.

Voiko sanoa, että epävarma ihminen on arka? Ei todellakaan! Mielestäni ne ovat kaksi täysin eri asiaa. Voihan yleisesti ottaen itsestään varma oleva ihminen olla myös epävarma joskus. Ja toki voi olla, että tällaisella ihmisellä on kuori, ettei hän vaan näyttäisi ulospäin hänen epävarmuuttaan. Joten emme voi ulkokuoren perusteella päätellä, kuka on epävarma ja kuka ei. Toisaalta onko sitä edes tarpeen tietääkään tai kertoa? Epävarmuus kun monesti antaa hyvin negatiivisen kuvan ja kertoessaan olevansa epävarma saa monesti kuulla komentteja siitä kuinka ei saisi jännittää tai miksi olet epävarma vaikka osaat. Epävarmuudessa voi kuitenkin olla positiivinen lataus, joka antaa voimavaraa, millä saa itsensä liikkeelle. 

Kommentit

Suositut tekstit