Keksi itsellesi työpaikka!

Arvostetaanko luovuutta myös työnhaussa?
Loppuuko arvostus moniosaamista kohtaan?
Viekö politiikka työpaikat?
Onko Internet nykyajan työyhteisö?

Olen aina miettinyt ihmisiä, jotka tienaavat elantonsa esim. Youtube-kanavilla, blogeilla ja valokuvilla. Ensin ajattelin, että mitä työtä tuo tuollainen on ja voiko oikeasti ihminen ansaita rahaa istumalla kotona tietokoneen ääressä tekemällä videoita esim. pelaamisesta. Minä kun olen saanut aina kuulla, kuinka pitää olla työpaikka. Eihän muuten elämässä voi pärjätä. Nyt kun asiaa ajattelen, on hienoa että ihmiset ovat luovia myös työnhaussa. Ei tarvitse olla yrittäjä taikka valita erilaisista työpaikkalistoista sopivaa työpaikkaa. Voit keksiä työsi ihan itse.

On myös hienoa huomata, kuinka nykyään osaamme arvostaa erilailla erityisosaamista. Ei tarvitse olla moniosaaja, että pärjää työmarkkinoilla.
Olen kuullut, että nykyään erilaiset työnohjausexpertit kysyvät työnhakijoilta: "Mitä haluaisit tehdä? Voisiko jostain harrastuksestasi tulla työsi?" Mahtavaa! Alkaako maailma lopultakin ymmärtää, ettei moniosaaminen ole ratkaisu mihinkään? Tietenkin on moniosaajia luonnostaan, muttei pidä kaikkia ihmisiä laittaa siihen samaan muottiin.

Yksi isoin monimutkaistaja työnhaussa ja työnteossa on politiikka. Keksitään kaikenmaailman leikkauksia, KIKYjä jne. Tajuaako politiikkassa mukana olevat, että mitä enemmän työntekijöiltä leikataan etuja, sitä enemmän ihmiset ajautuvat kehittelemään uusia luovempia tapoja saada rahaa ja tällä tavoin pystyy kiertämään näitä leikkauksia? Vai onko se tarkoituskin? Politiikkojen ratkaisut kuullostavat niin uskomattomilta, ettei kukaan varmaan ymmärrä mitä niillä haetaan takaa.

Paljon puhutaan siitä kuinka ihmiset syrjäytyvät, jos jäävät kotiin eivätkä mene töihin. Ymmärrän toki, että syrjäytyminen on ongelma, mutta eikö leikkaukset ja muut nimenomaan aja työntekijät kotiin etsimään uutta työpaikkaa, kun ei pärjää enää rahallisesti nykyisessä työssä? Silloin astuu kuvaan Internet. Mahdollisuus työllistyä omilla mielenkiinnon kohteilla. Silloinkin voi syrjäytyä, mutta tekee kuitenkin töitä. Onko siis työ missä tahansa työympäristössä parempi kuin työttömänä oleminen? Vaikka internetin käyttöä on myös nimenomaan pidetty syrjäytymiseen mahdollistajana? Minä en pidä verkossa oleskelua "vaarallisena", vaikka rajat täytyy tietenkin olla, oli sitten töissä taikka vapaa-ajalla surffailemassa.  Itse olen kuitenkin onnellinen siitä, että oli työyhteisö mikä tahansa, ihmiset keksivät ratkaisuja rahan tuloon luovillakin ideoilla eikä odota saavansa kaikkea valmiissa paketissa.

Kommentit

Suositut tekstit